B&B/ Apartement een der koningshoeven

de Koningshoeven

Uitgangspunten voor één der koningshoeven zijn stilte, rust en beleven, met respect voor de omgeving, natuur en medemens. Bij de inrichting is gewerkt met zoveel mogelijk natuurlijke materialen zoals leem, natuursteen en hout.

In deze inspirerende omgeving willen wij de bezoekers graag mee laten delen in de geweldige ambiance waarin wij wonen en werken binnen het Nationale landschap ´Het Groene Woud´.
Een der koningshoeven maakte deel uit van een cluster van vijf hoeven en de schaapskooi die koning Willem 2 in 1832 stichtte ten behoeve van de ‘fijne’ wolproductie voor zijn soldaten. Deze waren in Tilburg gelegerd tijdens het bestand met de Belgische opstandelingen.
De hoeven zijn vanaf 1849, na de dood van Willen 2, tot 1987 in het bezit geweest van opeenvolgende notabelen uit de gemeente Tilburg. Deze verpachtten de hoeven jarenlang aan gezinnen die hier een boerenleven trachtten op te bouwen.
Van de vijf hoeven zijn er nu nog drie over. De overige twee hoeven en de schaapskooi werden rond 1881 geschonken aan en in gebruik genomen door de Cistercienzer Orde, ook wel Trappisten genoemd. Deze hebben hier hun eerste domicilie in Nederland gevestigd. Omstreeks 1892 werd het huidige klooster gebouwd en werden de 2 hoeven en schaapskooi in gebruik genomen als brouwerij door de trappisten. In de loop der jaren is hiervoor een nieuwe brouwerij in de plaats gekomen.
Van de drie overgebleven hoeven is er één hoeve, rond 1891, verbouwd tot 5 eenheden voor trappistinnen (deze mochten niet in het klooster verblijven) en later tot arbeidswoningen voor medewerkers van de brouwerij. De overige twee hoeven zijn in 1987 door de pachter verkocht aan de toenmalige bewoners.

Een der koningshoeven ligt, als woonboerderij, net buiten de stad Tilburg aan het Wilhelminakanaal in een typisch Brabantse landelijke omgeving van weilanden, akkervelden, coulissen en bos. Het ligt daar naast de enige nog in bedrijf zijnde koningshoeve en een biologische geitenboerderij www.degeitenhoeve.nl (vrij van Q-koorts).  Een der koningshoeven (vroeger bekend als Hendrikhoeve) heeft een typische gehoekte bouw, waarbij het woonhuis naast de stal is gelegen. Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke langgevel boerderijen in het Brabantse landschap.
In de voormalige stal is voor geïnteresseerden een gastenverblijf gecreëerd waar in principe plaats is voor maximaal 2 personen. In bijzondere omstandigheden (voor studie of training) kan er, in overleg, spraken zijn van een grotere groep die gebruik maakt van een leef/werkruimte en de slaapzolder.
De ruime groene en weelderige tuin, met veranda, is ook door de gasten te gebruiken.
De omgeving leent zich, door de aanwezigheid van grote natuurgebieden (Het Groene Woud, Loonse en Drunense Duinen, Kampina, Oisterwijkse bossen en vennen), uitstekend voor fiets- en wandeltochten in alle richtingen. Pareltjes voor een rustpauze of bestemming zijn Oisterwijk, Oirschot, Moergestel en Hilvarenbeek.